Categories

Sponsor

.

Ik ben een groot voorstander van mensenrechten, maar zeker net zo veel van menselijke plichten. Velen van ons hebben de ongelooflijke mazzel dat ze geboren zijn in relatieve welvaart, waar zaken als schoon drinkwater, medische voorzieningen, mensenrechten en godsdienstvrijheid vanzelfsprekend zijn, terwijl het bij anderen op de wereld totaal ontbreekt. Zij moeten rondkomen van het absolute minimum en zelfs dat wil niet altijd lukken. 

 

Dat geldt ook voor de steppenomaden in West-Mongolië. 

Ze leven in het meest afgelegen deel (minstens 1700 kilometer van een internationaal erkend ziekenhuis), in het dunst bevolkte land ter wereld, waar de middelen extreem beperkt zijn en vrijwel elke infrastructuur ontbreekt.

 

Toen ik dit gebied, de Altajbergen, voor het eerst bezocht in 2016, was ik overdonderd door zowel de schoonheid van de bergen als door de warmte en vrijgevigheid waarin ik werd verwelkomd, maar schrok ook van de barmhartige leefomstandigheden..

 

In de provincie Bayan-Ulgi hebben de nomaden te kampen met lange winters, droogtes en temperaturen van plus 20 tot min 50. Dit maakt het bijna onmogelijk om iets te verbouwen en een constante uitdaging om de dieren in leven te houden waarvan ze zo afhankelijk zijn.

De Kazachse minderheden krijgen weinig steun van de overheid of internationale organisaties.

 

Ik zag schrijnende gevallen van extreme ondervoeding, ziekte en een algeheel gebrek aan voorzieningen. Ik hoorde verhalen over sterfgevallen die met moderne medische voorzieningen gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Ik was verbaasd dat de nomaden desondanks zo ontzettend gastvrij zijn en alles met je zullen delen. Nadat ik vele maanden zelf als nomade rondtrok vertrok ik met de overtuiging: hier kunnen we wat aan doen!

 

Als mens hebben we nu eenmaal de verantwoordelijkheid om verder te denken dan onze eigen behoeften en wensen. Ik zou willen dat we  de wereld als één grote familie zien en dat we proberen om voor iedereen te zorgen alsof het een directe buur, broer of geliefde is. Iedereen kan het verschil maken, al is het maar in het leven van één persoon.

 

Sinds 2022 doe ik dat als Voorzitter van de Stichting Heart for Mongolia.

 

De afgelopen jaren heeft deze NGO geweldig werk verricht door -op verzoek van de gemeenschap zelf- groentekassen en dierenverblijven te bouwen en te investeren in zowel gezondheidszorg als onderwijs. Fantastisch!

 

We zijn er echter nog lang niet. Er ligt nog een lange lijst verzoeken van de stamoudsten om de meest getroffen families te ondersteunen. Warm blijven in de winter, eten op tafel, schoon drinkwater, medische zorg en educatie. Dat zou toch voor ieder mens beschikbaar moeten zijn?

 

Daarom deze oproep. Draag je ook een steentje bij?

 

Zie onderstaande knoppen om een ​​donatie te doen.

 

 

Bezoek de website https://heartformongolia.org/nl/ voor meer informatie en hou mijn sociale media in de gaten voor mogelijkheden om je handen vuil te maken en zelf aan een project deel te nemen in Mongolië ;)

 

Wil je       via iDeal of via   sponsoren? Klik dan op de knoppen 

Sponsor

Subcategories

Excuses voor het ongemak

Zoek opnieuw